Az ivóvizek minőségének, fogyaszthatóságának meghatározása indikátor baktériumok (baktériumcsoportok) kimutatásán keresztül zajlik, melyek jelenléte jelzi, hogy a vízrendszerben uralkodó körülmények mennyire teszik lehetővé a baktériumok szaporodását.

telepszám 22 °C-os és 37 °C-os  vizsgálata során az ezen a hőmérsékleteken tenyésző összes mikrobát határozzák meg. Ez a vizsgálat egy vízhálózat általános bakteriális szennyezettségéről ad információt. A telepszám növekedése egyértelműen problémát jelez.

A coliform baktériumcsoport fekális indikátor és környezeti baktériumokat egyaránt tartalmaz. Az általános bakteriális növekedés fokmérőjeként alkalmazzák.

Az Enterococcusok (fekális Enterococcusok) száma, az Escherichia coli száma bakteriális szennyezettséget jelző paraméterek. Természetes módon megtalálhatóak az emberek és az állatok tápcsatornájában, így fekális indikátor szervezetek, vagyis jelenlétük szennyvíz vagy szennyezett talajvíz eredetű szennyezésre utal.

A szulfitredukáló anaerobok (Clostridiumok) megtalálhatók a talajban, a vízben, az emberek és állatok tápcsatornájában, így elsősorban talajvíz vagy szennyvíz eredetű szennyezést jelző indikátorok. A Clostridiumok anaerob spóraképző baktériumok, a clostridiumspórák ellenállóak az általánosan alkalmazott kémiai fertőtlenítéssel (klórozás) szemben.

A Pseudomonas aeruginosa  jellemzően az ivóvíz hálózat pangó ágaiban telepedik meg. Biofilm képző képessége révén réteget képez, amely alatt védve a hőtől és az áramlástól szabadon szaporodhat. Az általa képzett biofilm bevonat más baktériumok könnyű megtelepedését teszi lehetővé.