A magas nitrát és / vagy magas nitrit tartalmú ivóvíz, illetve táplálék következtében csecsemőknél halálos kimenetelű methaemoglobinaemia (kékkór) alakulhat ki.

A tápcsatornába bejutó nitrát mikrobiológiai folyamatok hatására nitritté alakul a csecsemő gyomrában, majd a bélcsatorna falán keresztül felszívódva a vérbe kerül. Itt a vörösvérsejtekbe hatolva a haemoglobint methaemoglobinná alakítja át, így a vér nem lesz képes az oxigén felvételére és szállítására, emiatt súlyosabb esetben fulladásos halál következhet be.

Mindkét anyag keletkezhet a természetes eredetű ammóniumból, de a mezőgazdasági tevékenység (műtrágyázás) következtében a talajban felhalmozódnak és ivóvizeinket is beszennyezhetik.

Kis mélységű, ásott kutaknál gyakori a talajvízzel történő bemosódásuk, így csecsemők számára be nem vizsgált kútvizet ivóvízként vagy tea, tápszer és egyéb ételek készítésére felhasználni nagyon veszélyes!

Magas nitrát- és nitrit koncentrációjú vízzel a veteményes öntözése sem javallott, főként az ún. nitrátkumuláló (nitrátot halmozó) növények esetében. Főbb nitrátkumuláló zöldségek: cékla, fejes saláta, jégsaláta, sárgarépa, petrezselyem, spenót, sóska. Csecsemők esetében ezen zöldségek fogyasztása a nitrit/nitrát tartalom vizsgálata nélkül veszélyes.