Anyatej és anyatej-helyettesítő vagy anyatej-kiegészítő tápszerek vizsgálata

A csecsemők táplálásában az anyatejnek, ennek hiányában az anyatej-helyettesítő illetve anyatej-kiegészítő tápszereknek különleges szerepe van.

A csecsemők egészségének védelme érdekében rendelet szabályozza, hogy az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszereket mely élelmiszer-összetevőkből, például fehérjeforrásokból kell előállítani, milyen nélkülözhetetlen és feltételesen nélkülözhetetlen aminosavakból mekkora mennyiséget kel tartalmazniuk.

Az ilyen termékek biztonságosságának és megfelelőségének biztosítása érdekében részletes követelményeknek kell megfelelnie azok összetételére vonatkozóan, beleértve az energiatartalomra, valamint a makro- és mikrotápanyag-tartalomra vonatkozóan, amely követelményeknek a legfrissebb tudományos szakvéleményen kell alapulniuk.

Anyatej-helyettesítő tápszer: olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely önmagában kielégíti a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő első hónapokban, a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetéséig.

Anyatej-kiegészítő tápszer: olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely csecsemők táplálására szolgál a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetésekor, és amely a fő folyadékelemet alkotja ezen csecsemők fokozatosan változatosabbá váló étrendjében.

A tápértéket meghatározó komponensek

Szervezetünk energiahordozó tápanyagai a zsírok, szénhidrátok és fehérjék. Alapvetően ezek aránya határozza meg élelmiszereink kalóriatartalmát. A legtöbb energiát a zsírok biztosítják (37 kJ/g – 9 kcal/g), több mint felével kevesebbet a fehérjék és a szénhidrátok (17 kJ/g – 4 kcal/g), a poliolok kivételével, amelyek 10 kJ/g – 2,4 kcal/g).

A zsírok táplálkozásfiziológiai jelentősége nagy energiatartalmukban, a bennük található esszenciális zsírsavakban és vitaminokban van. Egyéb tulajdonságaik, mint például az olvadás, íz, oldhatóság, illatanyagok révén az élelmiszer-előállítás fontos komponensei. Segítségükkel jellegzetes állag, aroma alakítható ki. A természetes zsiradékokban találhatók telített és telítetlen zsírsavak.

A fehérjék építőkövei az aminosavak, amelyek jellegzetesen megszabják a fehérjék kémiai, fizikai és biológiai tulajdonságait. A fehérjék biológiai értékük, valamint funkcionális tulajdonságuk szempontjából is kiemelkedő szerepet töltenek be az élelmiszer-ellátásban.

A szénhidrátok a táplálkozásban jelentős szerepet töltenek be az energiaellátásban. A szénhidrátokat szerkezetük alapján monoszacharidokra (egyszerű cukrok, például glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor)), oligoszacharidokra (például szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz) és poliszacharidokra (például keményítő, glikogén, cellulóz) oszthatók.