A baktériumok több milliárd éve megjelentek már a Földön, az ökológiai egyensúly fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az élővilágban. Különböző típusú anyacsere folyamataik, eltérő energiatermelésük révén az egész bioszférát benépesítik. Emberi megközelítésben tevékenységük, létük lehet hasznos, közömbös vagy éppen káros. Nélkülözhetetlenek például az ember emésztési folyamataiban, de a patogének súlyos megbetegedéseket okoznak.

 

Baktériumok az élelmiszerekben

Élelmiszeripari, táplálkozási szempontból tevékenységük lehet hasznos, gondoljunk például az élesztők szerepére, de káros hatással is bírhatnak. Az élelmiszerek szennyeződhetnek a környezetből, így a talajból, vízből, levegőből; az ipari, konyhatechnológiai tevékenységek során a különböző felületekről, de az élelmiszerrel dolgozó emberek által is. Az ily módon szennyezett élelmiszerben „kedvező” körülmények esetén a szennyező mikroorganizmusok képesek elszaporodni, ezzel élelmiszerromlást, élelmiszer-fertőzést, élelmiszer-mérgezést okozva.

Romlás esetén csökken az élelmiszer élvezeti értéke, a hasznos tápanyagok lebomlanak, a mikroorganizmusok anyagcsere termékei felhalmozódnak, káros anyagok keletkezhetnek, végül emberi fogyasztásra vagy feldolgozásra alkalmatlanná válik. Az élelmiszerromlások jelentős részét különböző mikroorganizmusok tevékenysége okozza.

Élelmiszer-fertőzés esetén a megbetegedést, az azzal járó tüneteket maguk a szennyezett élelmiszerrel, vízzel (a víz is élelmiszer) a szervezetbe jutó és ott elszaporodó mikroorganizmusok – baktériumok, gombák, paraziták, vírusok – okozzák.

Élelmiszer-mérgezés során az élelmiszerrel a szervezetbe jutó baktériumok, gombák által termelt toxinok váltják ki a megbetegedést.

Élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata és higiéniai vizsgálatok

Tekintettel arra, hogy az élelmiszerek által közvetített megbetegedések száma az egész világon növekszik, egyre fontosabb az élelmiszerek mikrobiológiai ellenőrzése. Az élelmiszerek mikrobiológiai stabilitása, biztonsága elsődleges az ipari és konyhatechnológiai higiéniai követelmények biztosítása érdekében az élelmiszeripar területén  és a magán háztartásokban egyaránt.

Laboratóriumunk mikrobiológiai vizsgálatokat végez különböző élelmiszermintákból, valamint az élelmiszerek gyártása során, illetve a konyhatechnológiai folyamatok során az élelmiszerekkel érintkező felületekről, a baktériumok széles palettáját lefedve élelmiszer előállító cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Munkánk jogi hátterét a 4/1998 (XI.11.) EüM. rendelet, valamint Európai Unió 2073/2005/EK rendelete biztosítja, vizsgálatainkat pedig hazai és nemzetközi szabványok előírásai alapján végezzük.