BEM (biológiai expozíciós mutatók) vizsgálatok

Foglalkozás – egészségügyi vizsgálatok keretében az 5/2020. (II. 6.) ITM rendelet („a kémiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről”) alapján biológiai expozíciós mutatók vizsgálatát végezzük.

A munkafolyamatok során a biológiai expozíció, vagyis kitettség következtében a munkavállalókat érő vegyi hatások a szervezetben felhalmozódhatnak és hosszú távon egészségügyi károsodást okozhatnak. A munkáltató által megbízott foglalkozás – egészségügyi orvos felméri az adott munkahelyen a dolgozókat érő vegyszerhatásokat, ez alapján írja elő a különböző vér- és vizeletvizsgálatokat.

Például: fém megmunkálással foglalkozók szervezetébe gyakran jut be króm illetve nikkel a munka típusától függően, amely a szervezetből a vizelettel ürül, így a kimutatása is a vizeletből történik.  Akkumulátor gyártás során pedig jellemzően ólom kerülhet a szervezetbe, aminek a kimutatása vérből történik meg.

 

Vér- és vizeletvizsgálatok

Vizeletből a következő anyagok kimutatását végezzük el: arzén, higany, kadmium, kobalt, króm (összes), mangán, nikkel, ólom, réz, szelén, fenol, metil – hippursavak, mandulasav, o – krezol, triklór – ecetsav, t,t – mukonsav és kreatinin.

Vérből ki tudjuk mutatni arzént, cinket (vérszérumból), kadmiumot, kobaltot, krómot (összes), mangánt, nikkelt, ólmot, rezet, szelént, cink-protoporfirint és kolinészteráz gátlást.

Az 5/2020. (II. 6.) ITM rendeletben szereplő az előzőkben fel nem sorolt anyagok kimutatását együttműködő laboratóriummal végeztetjük el igény esetén.

Magánszemélyek részére is biztosítjuk a vizsgálatokat, azonban a vizsgálatok eredményének kiértékelését nem végezzük el.